Välja kista eller urna

Kistor och urnor

Våra kistor och urnor finns i olika färger och material. Ibland har den döde noterat egna önskemål och ibland är det dom nära och kära som väljer något de tycker passar den dödes personlighet.

Enligt lag måste man alltid ha en kista. Detta gäller oavsett om den döde ska kremeras eller inte och oavsett om begravningsakten ska ske med kista eller urna. Fråga oss gärna om du har funderingar kring valet av kista eller urna.

Val av urna

Urnan

Har man valt kremering så förvaras stoftet i en urna fram till gravsättningen. Vill man ha en begravningsceremoni med urna istället för kista går det bra och den kan göras väldigt personlig och fin. Tänk dock på att det enligt lag också behövs en kista för själva kremeringen.

Det finns många olika urnor och valet kan även påverkas av vilket gravsättningsalternativ som väljs. Ska urnan gravsättas i en grav eller askgravplats ska det vara en urna av ett förgängligt material, det vill säga ett material som med tiden bryts ner av jorden. Om urnan ska placeras i ett kolumbarium i en urnnisch ska det vara av ett icke-förgängligt material såsom koppar eller brons. Ska man sprida askan över havet var vi ett fint alternativ på spridningsurna av sand.

Liksom kistorna kan våra urnor anpassas och blir mer personliga om du vill. Berätta gärna om dina tankar för oss på begravvningsbyrån.

Bild av urna till begravning
Val av kista

Kistan

Kistan är många gånger central vid en begravning. Vanligast är att man dekorerar med blommor, men allt fler väljer att dekorera på ett personligt sätt. Läs mer om det lite längre ner på sidan.

Många vill lägga med något personligt i kistan – smycken, fotografier, ett brev eller något annat som betydde mycket. Det går alldeles utmärkt, så länge det är brännbart. Telefoner och batterier får av naturliga skäl aldrig följa med till kremeringen.

Man kan ha på sig nästan vad som helst i kistan. Den som inte vill ha egna kläder kläs i en svepdräkt, en slags lång vit skjorta som ser likadan ut oavsett kön eller ålder. Lika vanligt är dock att välja egna kläder som de anhöriga lämnar till begravningsbyrån. Det kan vara en folkdräkt, mysigaste hemmaoverallen, tenniskläderna eller festkläderna man kände sig extra fin i.

Bild av kista till begravning
DEKORATION

Att dekorera kistan eller urnan

Oavsett om begravningsceremonin sker med kista eller urna vill många dekorera på ett personligt sätt. Tyckte pappa om tennis så är det kanske ett foto på honom bredvid hans favorit-racket och medaljen han var så stolt över. Tyckte mamma om orkidéer går det lika fint att ersätta de traditionella snittblommorna med orkidéer i krukor, kanske med murgröna runt om, och så får varje familjemedlem ta med en blomma hem. Vi har haft begravningar där man dekorerat efter en hobby, ett speciellt hockeylag eller en viss musiksmak. Men också sådana som velat ha ett naturtema med mossa, grenar och kottar eller havstema med fiskenät, fiskespö och flöten.

Vill man ha en traditionell kista på begravningen kan man ändå lyfta fram t ex en speciell känsla på programkortet alla får när de kommer in i kyrkan, och självklart också genom maten eller dekoren på minnesstunden. Älskade mormor värmen i Italien kanske en sol på programkortet och en italiensk buffé med italiensk musik blir en fint minne.

lagar och regler

Enligt lag måste du alltid ha en kista

Enligt Begravningslagen måste den döde alltid ligga i en kista. Oavsett om det planeras en kremering eller jordbegravning. Det här beror på arbetsmiljömässiga och etiska skäl.

Klädsel och minnessaker i kistan

Invändigt är kistan oftast helt eller delvis klädd och som regel finns täcke/lakan och kudde. Den som vill kan också lägga en minnessak i kistan. Kanske ett brev, ett foto eller något annat personligt som ett korsord, en kortlek eller en favoritmössa.

När det gäller klädseln är det du som bestämmer vilka kläder din nära ska ha när hen bäddas ner i kistan. Det kan vara hens egna kläder – eller bara en vacker svepningsskjorta. En så kallad svepningsdräkt följer alltid med när du köper en kista.

 

 

Kontakta oss